Ατταπουλγίτης και οργανική λίπανση SuperOrgan σε ελιές κορωνέικες και αποτελέσματα μετά από 3,5 χρόνια

Εφαρμογή SuperOrgan και ελληνικού ατταπουλγίτη σε ελιές κορωνέικες
Συγκομιδή με ραβδιστικά καλλιέργειας ελιάς κορωνέικης Ι-38 πυκνής φύτευσης, φυτεμένης τον Μάιο του 2019 από μονοετή φυτά με ελληνικό ατταπουλγίτη εγκατεστημένο σε έδαφος και λάκκο φύτευσης. Επίσης, τον Νοέμβριο του 2022, έγινε λίπανση μόνο με SuperOrgan με εντυπωσιακά αποτελέσματα θρέψης και ανάπτυξης (για βοήθεια στις ασθένειες έγιναν εφαρμογές ραντιστά και σκονιστά μόνο με την πούδρα του ελληνικού ατταπουλγίτη)

Τα δέντρα είναι του φυτωρίου “Φυτογονία” στην Καβάλα και έχουν μεγαλώσει σε γλάστρα με μείγμα που περιέχει ελληνικό ατταπουλγίτη στο φυτώριο.

0:47 στο βίντεο: Μάιος 2019, φύτευση ελαιόδεντρων πυκνής φύτευσης 

Σε όλο το χωράφι έχει γίνει εγκατάσταση 350-400 κιλά  της μεσαίας κοκκομετρίας ατταπουλγίτη ανά στρέμμα (περίπου 8 μήνες πριν την φύτευση) καθώς το έδαφος της καλλιέργειας είναι πολύ άγονο. 

Οπως φαίνεται παρακάτω, γίνεται εφαρμογή του ορυκτού και στον λάκκο φύτευσης (περίπου 400 γρ). 

Στο συγκεκριμένο χωράφι, η διαθέσιμη ποσότητα νερού είναι περιορισμένη, (όπως φαίνεται στο βίντεο στο 2:26) για αυτό και έγινε όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή του ατταπουλγίτη. 

Ο ατταπουλγίτης αποτελεί τον πιο αναγκαίο φυσικό μηχανισμό που μπορεί να διαθέτει κάθε έδαφος, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό πλούσιο ριζικό σύστημα σε κάθε φυτό η δέντρο.

Μέσα από αυτό το πλούσιο, λεπτό ριζικό σύστημα που δημιουργείται πάνω στους κόκκους του ορυκτού, γίνεται η σωστή εκμετάλλευση του νερού (μεγάλη οικονομία σε βρόχινο ή ποτιστικό νερό), και η καλύτερη αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων (καλύτερη διαχείριση της λίπανσης και εκμετάλλευση των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους).

Επιπλέον, σε συνδυασμό με τον αερισμό που δημιουργεί ο ατταπουλγίτης στο έδαφος, έχουμε την ανάπτυξη που βλέπουμε στις καλλιέργειες και την αύξηση στις παραγωγές, με κάθε εφαρμογή να διαρκεί χρόνια. 

Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται με ένα ελληνικό προϊόν, εντελώς φυσικά και με χαμηλό κόστος σε σχέση:

  • με την βοήθεια που προσφέρει
  • τα χρόνια για τα οποία βοηθάει την καλλιέργεια 

 

Δείτε περισσότερα για τον ατταπουλγίτη

3:31 στο βίντεο: Νοέμβριος 2022, Συγκομιδή.

Αυτή τη χρονιά έγινε και εφαρμογή SuperOrgan ως βασική λίπανση, το οποίο ήταν και η μόνη μορφή λίπανσης που χρησιμοποιήθηκε για φέτος. 

Το SuperOrgan είναι ένα πλήρες οργανικό λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό, το οποίο προέρχεται από χουμοποιημένο λεοναρδίτη.

Περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται μια καλλιέργεια για να αναπτυχθεί, σε συνδυασμό με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και χουμικές ουσίες, οι οποίες ευθύνονται για τις εδαφοβελτιωτικές του ικανότητες.

Συγκεκριμένα:

  • Υψηλή αποδέσμευση θρεπτικών στοιχείων (λίπανσης και εδάφους)
  • Ρύθμιση pH και εναλλακτικής ικανότητας του εδάφους
  • Αποτοξίνωση του εδάφους
  • Διάλυση αλάτων του εδάφους
  • Αντιμετώπιση των τροφοπενίων
  • Ανάπτυξη της μικροπανίδας και μικροχλωρίδας του εδάφους (συμπεριλαμβανόμενων των ωφέλιμων για τις καλλιέργειες βακτηρίων και μυκήτων)

Έτσι, εξασφαλίζουμε την γονιμότητα του εδάφους μας (η την επαναφορά αυτής σε άγονα εδάφη).

Τέλος, η οργανική του φύση, επιτρέπει σε κάθε εφαρμογή να διαρκέσει για χρόνια, καθώς δεν χάνεται από το έδαφος.

Δείτε περισσότερα για το SuperOrgan   

Ο συνδυασμός των δύο αυτών οργανικών υλικών, έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της καλλιέργειας.

Όπως φαίνεται παρακάτω, τα δέντρα και ο καρπός τους είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι βρίσκονται στην 3η τους χρονιά.   

6:48 στο βίντεο: Διαδικασία συγκομιδής.

9:18 στο βίντεο: βλέπουμε πως η στάθμη του διαθέσιμου νερού έχει κατέβει αρκετά, καθώς οι βροχές ήταν λίγες (παρά το γεγονός ότι είναι Νοέμβριος). 

Από εδώ, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική ήταν η εφαρμογή του ελληνικού ορυκτού σε όλο το χωράφι, με σκοπό να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του νερού μας και να βρίσκεται η καλλιέργεια στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα. 

Αποτελέσματα: 

Αναλογία καρπού/λαδιού – 4,5:1

Οξύτητα – 0,4

Απόδοση λαδιού ανά στρέμμα (περίπου) – 270 με 300 κιλά λαδιού ανά στρέμμα

 

Ευχαριστούμε τον Τσαμπίκο, Γιώργο, Νάταλι, Γιάννη, Μανώλη και Κώστα για την βοήθεια στην καταγραφή καθώς και το φυτώριο “Φυτογονία” και τον φίλο Δημήτρη Παρασκευά, για την διάθεση των δέντρων, την στήριξη και τις συμβουλές όλα αυτά τα χρόνια.

Κοινοποίηση:

Που θα βρείτε τα προϊόντα μας

Επίσημα σημεία πώλησης SuperOrgan και Glomeron Soil σε όλη την Eλλάδα
1 +
Επίσημα σημεία πώλησης ατταπουλγίτη σε Βοιωτία, Εύβοια, Κρήτη και τα νησιά της Ελλάδας
1 +

Γίνετε συνεργάτης

Εάν έχετε κατάστημα και βρίσκεστε σε κάποιο από τα νησιά, την Κρήτη, την Εύβοια ή την Βοιωτία, έχετε την δυνατότητα να προμηθευτείτε ατταπουλγίτη και να γίνετε επίσημο σημείο πώλησης του ορυκτού

Σχετικά άρθρα

ριζοπότισμα

Φτιάξτε μόνοι σας το ιδανικό υγρό βιολογικό λίπασμα με κομπόστ γεωσκώληκα, SuperOrgan, Glomeron Soil

Πως φτιάχνουμε τσάι κομπόστ για όλα τα κηπευτικά εντελώς φυσικά με κομπόστ γεωσκώληκα δικής μας παρασκευής, ωφέλιμους μικροοργανισμούς και μυκόρριζες Glomeron Soil και πλήρες οργανικό λίπασμα SuperOrgan.

Ωφέλιμοι μικροοργανισμοί και μυκόρριζες

Ωφέλιμοι Μικροοργανισμοί και Μυκόρριζες: Γιατί είναι Απαραίτητος Παράγοντας στις Καλλιέργειες και ο Ρόλος του Glomeron Soil. (2023)

Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή Όταν αναφερόμαστε στην καλλιέργεια υγιών φυτών, συνήθως επικεντρωνόμαστε σε παράγοντες όπως το ηλιακό φως, το νερό, την θερμοκρασία και τα θρεπτικά συστατικά.

small_c_popup.png

Γίνετε μέλος της ομάδας μας στο Facebook