Ωφέλιμοι Μικροοργανισμοί και Μυκόρριζες: Γιατί είναι Απαραίτητος Παράγοντας στις Καλλιέργειες και ο Ρόλος του Glomeron Soil. (2023)

Ωφέλιμοι μικροοργανισμοί και μυκόρριζες

Πίνακας Περιεχομένων

Εισαγωγή

Όταν αναφερόμαστε στην καλλιέργεια υγιών φυτών, συνήθως επικεντρωνόμαστε σε παράγοντες όπως το ηλιακό φως, το νερό, την θερμοκρασία και τα θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, υπάρχει ένας ακόμα βασικός παράγοντας που μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της καλλιέργειας μας, και ο οποίος πολλές φορές αγνοείται: Η περιεκτικότητα του εδάφους σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς και μυκόρριζες.

Τι είναι οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί του εδάφους;

Πρόκειται για βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα και άλλους μικροοργανισμούς που ζουν στο έδαφος και αλληλεπιδρούν με τις ρίζες των φυτών.

Οι μικροργανισμοί αυτοί διασπούν την οργανική ουσία του εδάφους και απελευθερώνουν τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται η καλλιέργεια μας, όπως το άζωτο, φώσφορο και κάλιο.

Επίσης, βοηθούν στην αύξηση του πορώδες του εδάφους, γεγονός που βελτιώνει την δομή του εδάφους και συμβάλλει στον καλύτερο αερισμό του και την καλύτερη διήθηση του νερού.

Τι είναι οι μυκόρριζες;

Οι μυκόρριζες είναι ένα είδος μύκητα το οποίο ζει συμβιωτικά με τις ρίζες των φυτών.

Σε αυτή την σχέση συμβίωσης, οι μυκόρριζες παρέχουν στο φυτό θρεπτικά στοιχεία και νερό, και ως αντάλλαγμα το φυτό αποδίδει στις μυκόρριζες σάκχαρα και άλλες οργανικές ενώσεις.

Με αυτό τον τρόπο, το φυτό και η μυκόρριζα δημιουργούν μια “συνεργασία” η οποία είναι ευεργετική και για τα δύο της μέλη.

Πως συμβάλλουν οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί και οι μυκόρριζες στην ανάπτυξη των φυτών;

 • Πρόσληψη θρεπτικών συστατικών: Οι μικροοργανισμοί του εδάφους βοηθούν τα φυτά να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Διασπούν την οργανική ύλη και απελευθερώνουν βασικά θρεπτικά συστατικά όπως άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Ειδικά οι μυκόρριζες είναι πολύ αποτελεσματικές στην άντληση θρεπτικών συστατικών από το έδαφος και την παράδοσή τους στο φυτό.

 

 • Αντοχή στις ασθένειες: Οι μικροοργανισμοί του εδάφους έχουν την ικανότητα να παράγουν αντιβιοτικά και άλλες ενώσεις που αποτρέπουν την ανάπτυξη επιβλαβών παθογόνων μικροοργανισμών, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τα φυτά να καταπολεμήσουν ασθένειες.

 

 • Βελτίωση της δομής του εδάφους: Οι μικροοργανισμοί του εδάφους μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη δομή του εδάφους, αυξάνοντας το πορώδες του. Αυτό, βοηθά στη διήθηση του νερού και στον αερισμό, τα οποία με τη σειρά τους, συμβάλλουν στην υγιή ανάπτυξη των ριζών.

 

 • Αντοχή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες: Οι μικροοργανισμοί και οι μυκόρριζες μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά να ανταπεξέλθουν σε καταστάσεις ξηρασίας, καύσωνα και κρύου, καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά.

Τι επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη των ωφέλιμων μικροοργανισμών και μυκορριζών του εδάφους;

Μεταξύ άλλων, δύο βασικοί παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών του εδάφους, είναι συνέπειες συμβατικών μεθόδων καλλιέργειας:

 • Χημικά λιπάσματα: Η χρήση χημικών λιπασμάτων μπορεί να βλάψει τους μικροοργανισμούς του εδάφους, λόγω της αλλαγής που προκαλούν στο pH του εδάφους. Ως αποτέλεσμα, οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν στο έδαφος μας.

 

 • Φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα: Η χρήση τους μπορεί να βλάψει την σωστή λειτουργία του εδάφους, σκοτώνοντας τους πληθυσμούς των ωφέλιμων μικροοργανισμών και μυκορριζών του εδάφους, ή αποτρέποντας την ανάπτυξη τους.

 

Αξίζει να αναφέρουμε πως στις παραπάνω περιπτώσεις αναφερόμαστε κυρίως στην κατάχρηση και δυσανάλογη χρήση τους.

Με μία ισορροπημένη προσέγγιση μπορούμε να ελαττώσουμε την ζημιά που προκαλείται στο έδαφος και να λάβουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα από τις συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά:

 • Ρύπανση των εδαφών από βαρέα μέταλλα
 • Συμπύκνωση του εδάφους
 • Διάβρωση εδάφους

Πως μπορούμε να αυξήσουμε την περιεκτικότητα του εδάφους μας σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς και μυκόρριζες;

Εφαρμογή Glomeron Soil.

Ο πρώτος τρόπος που θα αναφέρουμε είναι η χρήση του δικού μας προϊόντος, Glomeron Soil.

 Το Glomeron Soil είναι ένα υψηλής ποιότητας οργανικό προϊόν με 20 ειδικά επιλεγμένα είδη ωφέλιμων μικροοργανισμών και μυκορριζών, που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην ενίσχυση της άμυνας του εδάφους σε διάφορες ασθένειες.

Περιέχει επίσης μεγάλο ποσοστό οργανικής ουσίας, καθώς και χουμικά και φουλβικά οξέα από άριστης ποιότητας λεοναρδίτη, τα οποία λειτουργούν ως τροφή για τους μικροοργανισμούς, έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν μετά την πρώτη εφαρμογή.

Οι μικροοργανισμοί και μυκόρριζες του:

 • Εξασφαλίζουν την υγεία και την γονιμότητα του εδάφους
 • Ενισχύουν την άμυνα του εδάφους σε παθογόνους παράγοντες, όπως νηματώδεις, μύκητες και έντομα του εδάφους
 • Προσφέρουν καλύτερη αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων των οργανικών λιπασμάτων από το φυτό
 • Συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολύ ισχυρού και υγιούς ριζικού συστήματος
 • Βοηθούν στην καλύτερη ανάπτυξη των φυτών, την αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας παραγωγής

Μετά από κάθε εφαρμογή, οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται στο έδαφος, με αποτέλεσμα η βοήθεια του Glomeron Soil να είναι διαχρονική.

Είναι κατάλληλο για όλες τις καλλιέργειες και μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά των απαραίτητων πληθυσμών μικροοργανισμών και μυκορριζών στο έδαφος ακόμα και σε καλλιέργειες που έχει γίνει εντατικά χρήση χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων.

Ως αποτέλεσμα μπορεί να βοηθήσει ακόμα και τις πιο απαιτητικές καλλιέργειες και να επαναφέρει και τα πιο άγονα εδάφη, αν γίνει σωστή χρήση του προϊόντος.

Προτεινόμενες Χρήσεις:

 • Εγκατάσταση σε όλα τα είδη εδάφους με πολυετείς και μονοετείς καλλιέργειες
 •  Σε εδάφη “”κουρασμένα”” από τη μονοκαλλιέργεια και τις συνεχείς απολυμάνσεις, με σκοπό την αναζωογόνησή τους, ειδικά των θερμοκηπίων
 •  Σε εδάφη άγονα ή πολύ μολυσμένα, με σκοπό τον εμπλουτισμό τους σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς
 • Προσθήκη στον λάκκο φύτευσης όλων των φυτών και δέντρων
 • Ενσωμάτωση σε όλους τους τύπους μιγμάτων που προορίζονται για σπορεία, μεταφυτεύσεις, γλάστρες, ζαρντινιέρες κ.α.
 • Εγκατάσταση σε κήπους με καλλωπιστικά φυτά, δέντρα και γκαζόν.

Αύξηση οργανικής ουσίας του εδάφους.

Με την προσθήκη οργανικής ουσίας στο έδαφος, εξασφαλίζουμε την ανάπτυξη των ωφέλιμων μικροοργανισμών και μυκορριζών καθώς τους παρέχουμε την απαραίτητη τροφή για να μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να επιβιώσουν.

Αυτό είναι και ο λόγος που στο Glomeron Soil περιέχεται οργανική ουσία και χουμικά.

Ακόμα και μετά την προσθήκη των ωφέλιμων μικροοργανισμών στο έδαφος, είναι απαραίτητο να υπάρχει το επαρκής οργανική ουσία στο έδαφος με σκοπό να συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται.

Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε με τη χρήση του SuperOrgan, το πλούσιο σε οργανική ουσία λίπασμα με βάση τον λεοναρδίτη που προτείνουμε συνδυαστικά με το Glomeron Soil.

Σωστό πορώδες στο έδαφος.

Όταν το έδαφος έχει καλό πορώδες, μπορεί να συγκρατήσει περισσότερο αέρα και νερό, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν οι μικροοργανισμοί του εδάφους.

Οι μικροοργανισμοί του εδάφους χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν, και το καλό πορώδες επιτρέπει την ανταλλαγή αερίων μεταξύ του εδάφους και της ατμόσφαιρας.

Όταν υπάρχει αρκετός αέρας στο έδαφος, οι μικροοργανισμοί μπορούν να αναπνεύσουν και να πραγματοποιήσουν τις μεταβολικές τους διεργασίες σωστά, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη και τη δραστηριότητά τους.

Τρόποι αύξησης του πορώδες:

 

 • Προσθήκη οργανικής ουσίας.

 

 • Προσθήκη ελληνικού ατταπουλγίτη: Οι εδαφοβελτιωτικές ικανότητες του ελληνικού ατταπουλγίτη μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των ωφέλιμων οργανισμών του εδάφους, καθώς αυξάνει το πορώδες του εδάφους. Η βοήθεια του στην συγκράτηση του νερού και τον αερισμό του εδάφους, δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν.

 

 • Προσθήκη άλλων ορυκτών, όπως ο λεοναρδίτης

 

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, και οι ίδιοι οι μικροοργανισμοί μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του πορώδες με σκοπό να αναπτυχθούν

Ωστόσο, μπορούμε και εμείς να τους βοηθήσουμε κάνοντας τα παραπάνω.

Αποφυγή υπερβολικής χρήσης χημικών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων.

Με σκοπό να διατηρήσουμε το έδαφος μας και τους πληθυσμούς ωφέλιμων μικροοργανισμών και μυκορριζών του υγιή, πρέπει να κάνουμε συνετή χρήση των παραπάνω συμβατικών μεθόδων καλλιέργειας, όπως είχε προαναφερθεί.

Συμπεράσματα

Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί του εδάφους είναι απαραίτητοι στην ανάπτυξη της καλλιέργειας μας και έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της υγείας και της γονιμότητας του εδάφους.

Ειδικά οι μυκόρριζες είναι πολύ αποτελεσματικές στην άντληση θρεπτικών συστατικών από το έδαφος και την παράδοσή τους στο φυτό.

Αυξάνοντας την περιεκτικότητα του εδάφους σε μικροοργανισμούς και μυκόρριζες με τη χρήση του Glomeron Soil και εξασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τη χρήση οργανικής ουσίας, σωστό πορώδες και την αποφυγή υπερβολικής χρήσης χημικών, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό οικοσύστημα στο έδαφος μας, το οποίο θα μας αποφέρει για πολλά χρόνια.

Ο λόγος που τα προϊόντα μας συνδυάζονται τόσο καλά μεταξύ τους, είναι επειδή επιτρέπουν στο έδαφος μας να λειτουργεί όπως προοριζόταν από την ίδια την φύση.

Βίντεο

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο από από το κανάλι Farmer Evolution, στο οποίο μπορούμε να δούμε άλλη μια ενδιαφέρουσα χρήση του Glomeron Soil με ριζοπότισμα,  μετά από πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών μέσα σε δοχείο.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να γίνει σε όλες τις καλλιέργειες.

Ευχαριστούμε πολύ τον Δημήτρη από το Farmer Evolution για το πολύ χρήσιμο βίντεο.

Τα προϊόντα μας που συνδυάζονται με το Glomeron Soil

Ο ατταπουλγίτης αποτελεί τον πιο αναγκαίο φυσικό μηχανισμό που μπορεί να διαθέτει κάθε έδαφος, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό πλούσιο ριζικό σύστημα σε κάθε φυτό η δέντρο.

Μέσα από αυτό το πλούσιο, λεπτό ριζικό σύστημα που δημιουργείται πάνω στους κόκκους του ορυκτού, γίνεται η σωστή εκμετάλλευση του νερού (μεγάλη οικονομία σε βρόχινο ή ποτιστικό νερό), και η καλύτερη αποδέσμευση των θρεπτικών στοιχείων (καλύτερη διαχείριση της λίπανσης και εκμετάλλευση των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους).

Επιπλέον, σε συνδυασμό με τον αερισμό που δημιουργεί ο ατταπουλγίτης στο έδαφος, έχουμε την ανάπτυξη που βλέπουμε στις καλλιέργειες και την αύξηση στις παραγωγές, με κάθε εφαρμογή να διαρκεί χρόνια. 

Μάθετε περισσότερα για τον ατταπουλγίτη

Ατταπουλγίτης Aglev si 200

Το SuperOrgan είναι ένα πλήρες οργανικό λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό, το οποίο προέρχεται από χουμοποιημένο λεοναρδίτη.

Περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται μια καλλιέργεια για να αναπτυχθεί, σε συνδυασμό με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και χουμικές ουσίες, οι οποίες ευθύνονται για τις εδαφοβελτιωτικές του ικανότητες.

Συγκεκριμένα:

 • Υψηλή αποδέσμευση θρεπτικών στοιχείων (λίπανσης και εδάφους)
 • Ρύθμιση pH και εναλλακτικής ικανότητας του εδάφους
 • Αποτοξίνωση του εδάφους
 • Διάλυση αλάτων του εδάφους
 • Αντιμετώπιση των τροφοπενίων
 • Ανάπτυξη της μικροπανίδας και μικροχλωρίδας του εδάφους (συμπεριλαμβανόμενων των ωφέλιμων για τις καλλιέργειες βακτηρίων και μυκήτων)
 

Έτσι, εξασφαλίζουμε την γονιμότητα του εδάφους μας (η την επαναφορά αυτής σε άγονα εδάφη).

Τέλος, η οργανική του φύση, επιτρέπει σε κάθε εφαρμογή να διαρκέσει για χρόνια, καθώς δεν χάνεται από το έδαφος.

Μάθετε περισσότερα για το SuperOrgan

SuperOrgan

Βιβλιογραφικές πηγές

Akimbekov, N., Qiao, X., Digel, I., Abdieva, G., Ualieva, P., & Zhubanova, A. (2020). The effect of leonardite-derived amendments on soil microbiome structure and potato yield. Agriculture10(5), 147.

Bardi, L., & Malusà, E. (2012). Drought and nutritional stresses in plant: alleviating role of rhizospheric microorganisms. Abiotic stress: New research, 1-57.

Baweja, P., Kumar, S., & Kumar, G. (2020). Fertilizers and pesticides: their impact on soil health and environment. Soil Health, 265-285.

Bhattarai, A., Bhattarai, B., & Pandey, S. (2015). Variation of soil microbial population in different soil horizons. J Microbiol Exp2(2), 00044.

Enebe, M. C., & Babalola, O. O. (2019). The impact of microbes in the orchestration of plants’ resistance to biotic stress: a disease management approach. Applied microbiology and biotechnology103, 9-25.

Jeffries, P., & Barea, J. M. (2012). 4 Arbuscular Mycorrhiza: A Key Component of Sustainable Plant–Soil Ecosystems. Fungal associations, 51-75.

Masciandaro, G., Macci, C., Peruzzi, E., Ceccanti, B., & Doni, S. (2013). Organic matter–microorganism–plant in soil bioremediation: a synergic approach. Reviews in Environmental Science and Bio/Technology12, 399-419.

Nadeem, S. M., Ahmad, M., Zahir, Z. A., Javaid, A., & Ashraf, M. (2014). The role of mycorrhizae and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) in improving crop productivity under stressful environments. Biotechnology advances32(2), 429-448.

Prashar, P., & Shah, S. (2016). Impact of fertilizers and pesticides on soil microflora in agriculture. Sustainable Agriculture Reviews: Volume 19, 331-361.

Rillig, M. C., & Mummey, D. L. (2006). Mycorrhizas and soil structure. New phytologist171(1), 41-53.

Smith, S. E., & Read, D. J. (2010). Mycorrhizal symbiosis. Academic press.

Welbaum, G. E., Sturz, A. V., Dong, Z., & Nowak, J. (2004). Managing soil microorganisms to improve productivity of agro-ecosystems. Critical Reviews in Plant Sciences23(2), 175-193.

Κοινοποίηση:

Που θα βρείτε τα προϊόντα μας

Επίσημα σημεία πώλησης SuperOrgan και Glomeron Soil σε όλη την Eλλάδα
1 +
Επίσημα σημεία πώλησης ατταπουλγίτη σε Βοιωτία, Εύβοια, Κρήτη και τα νησιά της Ελλάδας
1 +

2 Απαντήσεις

 1. Καλησπέρα σας.
  Θα ήθελα να ρωτήσω για καλλιέργεια ντομάτας τι πρέπει να κάνω . Που θα βαλω glomeron που Αταπουλγιτη και που SuperOrgan Όπως καταλαβαίνετε από τις ερωτήσεις πρόκειται για ερασιτεχνική καλλιέργεια.
  Σας ευχαριστώ

  1. Καλησπέρα Γεώργιε και ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.

   Για τις ντομάτες οι δοσολογίες είναι:
   • 100-150 κιλά περίπου SuperOrgan ανά στρέμμα
   • 50-80 κιλά ατταπουλγίτη ανά στρέμμα
   • 45-50 κιλά Glomeron Soil ανά στρέμμα

   Η εφαρμογή και των τριών προϊόντων γίνεται γραμμικά, 40-50 εκατοστά σε πλάτος σε όλη τη γραμμή φύτευσης, ρίχνουμε τα προϊόντα και στην συνέχεια τα ενσωματώνουμε στο έδαφος με ελαφρύ φρεζάρισμα.

   Ωστόσο επειδή οι ανάγκες κάθε καλλιέργειας διαφέρουν, αν μπορείς κάλεσε στο 6946405515 (Κωνσταντάκης Βαγγέλης) από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. για να μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για το έδαφος και την καλλιέργεια σου, ώστε να μπορέσουμε να σε κατευθύνουμε πιο σωστά και να σε ενημερώσουμε πλήρως.

   Ελπίζω να σε κάλυψα προς το παρόν, καλό βράδυ και καλή συνέχεια!

   Περιμένουμε επικοινωνία.

Γίνετε συνεργάτης

Εάν έχετε κατάστημα και βρίσκεστε σε κάποιο από τα νησιά, την Κρήτη, την Εύβοια ή την Βοιωτία, έχετε την δυνατότητα να προμηθευτείτε ατταπουλγίτη και να γίνετε επίσημο σημείο πώλησης του ορυκτού

Σχετικά άρθρα

ριζοπότισμα

Φτιάξτε μόνοι σας το ιδανικό υγρό βιολογικό λίπασμα με κομπόστ γεωσκώληκα, SuperOrgan, Glomeron Soil

Πως φτιάχνουμε τσάι κομπόστ για όλα τα κηπευτικά εντελώς φυσικά με κομπόστ γεωσκώληκα δικής μας παρασκευής, ωφέλιμους μικροοργανισμούς και μυκόρριζες Glomeron Soil και πλήρες οργανικό λίπασμα SuperOrgan.

Ωφέλιμοι μικροοργανισμοί και μυκόρριζες

Ωφέλιμοι Μικροοργανισμοί και Μυκόρριζες: Γιατί είναι Απαραίτητος Παράγοντας στις Καλλιέργειες και ο Ρόλος του Glomeron Soil. (2023)

Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή Όταν αναφερόμαστε στην καλλιέργεια υγιών φυτών, συνήθως επικεντρωνόμαστε σε παράγοντες όπως το ηλιακό φως, το νερό, την θερμοκρασία και τα θρεπτικά συστατικά.

small_c_popup.png

Γίνετε μέλος της ομάδας μας στο Facebook